Skandináv

2018.11.02

Legfőbb stílusjegyek:

  • tiszta vonalak, világos és átlátható, rendezett térstruktúra
  • fehér, világos szürke paletta,
  • egyszerű szoborszerű formák
  • funkcionális bútorok szellősen elrendezve
  • színes textilek és a melegséget sugárzó szőrmék, takarók
  • régi és új, szögletes és íves egymás mellett
  • anyaghasználatában szereti a kontrasztokat pl. szögletes letisztult puritán formájú kanapé és puhaságot árasztó plédek ,vagy a fehér fekete kombinálása...stb

Alapvető tudnivalók:

A skandináv stílus svéd modern és dán modern néven ismerhetjük. A stílusra jellemző az egyszerűség, funkcionalitás, a természetesség, és a harmónia szeretete. Hagyományok és a legújabb design együttes jelenléte, különleges egyedi terek, hangulatok. Jellegzetessége a világos fából készült, a vonalra, formára és alakra különleges hangsúlyt fektető bútorok, melyeknek külseje gyakran kiemeli egy -egy, kis dózisban alkalmazott harsányt színt. Nagyméretű ablakokon beengedett fény, a világos színek alkalmazásával tovább "sokszorosított" fény. Minden berendezési tárggyal világosítják a teret.

Anyaghasználatára a természetes anyagok jellemzőek, tipikusan világos színárnyalatokban. A fafajták közül a fenyő, nyír és a juhar dominál, avagy a fehérre, galamb szürkére festett, pácolt felületek. A természetes fa szerepe kiemelkedően fontos a skandináv terekben, hiszen a tömör fa bútorok melegséget kölcsönöznek a helyiségeknek, így otthonosabb környezet hozható létre. A természetes anyagokat sokszor állítja kontrasztba különböző fémekkel. Így a hagyományos és modern lakberendezés jegyeit együttesen alkalmazva izgalmas tereket hoz létre. A textilekben már színesebb a paletta, de itt is dominálnak a természetes anyagok, a pamutok, vagy a lenvásznak. Tipikus színkombinációja a fehér alapon kék vagy bordó minta, de ugyanúgy jellemző a feltűnő színösszeállítások is, amellyel ellensúlyozzák a stílus ridegségét, és az otthonosság érzetét erősíti.

Származási hely: Skandinávia - Dánia, Finnország

Tipp: Ajánlom azoknak akik kedvelik a természetességet, a harmóniát, a szellősen és praktikusan berendezett, funkcionális tereket.

Az alábbi linkre kattintva megnézheted az általam összegyűjtött enteriőröket, melyek bemutatják a stílus sajátosságait és inspirációul szolgálhatnak a leendő otthonod megteremtéséhez.