Retro

2018.12.02

Legfőbb stílusjegyek:

  • üdítő életteli, harsány és felettébb vidám
  • Élénk szín kavalkád gyakran egymás kontrasztjaiként alkalmaz
  • Erőteljes textúrák rezegő , csíkok, hullámok, körök minden mennyiségben.
  • A falakon hengerelt festést és tapétát használnak.
  • Lekerekített élek, a gömbölyded organikus formák
  • Jellemzőek a futurisztikus fotelek és székek
  • Erős pontszerű világítások

Alapvető tudnivalók:

A stílus eredete az ötvenes évek Amerikájához nyúlik vissza, ahol a tervezők elkezdtek futurisztikus bútorokkal kísérletezni köszönhető a technika rohamos fejlődésének és az űrkutatási verseny izgalmának. A formatervezés nem csupán a funkcióról és a megbízhatóságról szól, egy újabb szempont is szerepet játszott: a stílus. A műanyagok alkalmazása a lakberendezési tárgyak gyártásánál lehetőséget kínált olyan organikus formák és forgástestű bútorok előállítására melyek segítségével soha nem látott futurisztikus megjelenésű formák és enteriőrök tervezése és megvalósítása válhattak valóra. A futurizmus jegyében a tárgyak egyszerre lettek gömbölydedek, áramvonalasok, játékosak, nyoma sem volt már a régi puritán világnak. Tipikus a tojás, vagy a kagyló formát idéző fotelek, székek, amelyek gyakran állnak tölcsér szerű lábakon.

A stílus sikere az életteliségében, harsányságában rejlik. Kedveli a harsány színeket és mintákat, merész anyagválasztásokat, a mesterséges megvilágításokat. Színei a fekete, a fehér, a piros, melyeket gyakran egymás kontrasztjaiként alkalmaz, de gyakori még a barna és árnyalatai, a narancs, a rózsaszín, a szürke, a királykék, babarózsaszín és a tűzpiros is. Mintázat tekintetében találkozhatunk geometriai mintázatokkal, csíkok, körök, hullámok formájában, azonkívül, nagy virágmintákkal, lényeg, hogy feltűnő legyen, vidám legyen és a tekintetet odavonzza. A mintákat tovább fokozva megjelenik a mozaik, amely az eddiginél is nagyobb szabadságot ad a fantáziának. Anyagválasztás terén előszeretettel alkalmazza a műanyagot, a műbőrt, a lakk felületű anyagokat és a PVC-t. A bútorok készítésében nagy szerepet kap a műanyagipar, melynek köszönhetően újszerű, egyedi megjelenésű formák és enteriőrök tervezése és kivitelezése valósulhatott meg. Ülőbútorok azok lehetnek nagyon íves és nagyon szögletes vonalvezetésűek, de a színűk általában élénk, szövettel vagy bőrrel vannak behúzva viszont a székek műanyagból készültek, a lába fém, kis háttámlájúak, könnyűek színesek vagy átlátszok.

Származási hely: Amerika

Tipp: Ajánlom azoknak, akik egy pezsgő izgalmas és inspiráló környezetre vágynak.

Az alábbi linkre kattintva megnézheted az általam összegyűjtött enteriőröket, melyek bemutatják a stílus sajátosságait és inspirációul szolgálhatnak a leendő otthonod megteremtéséhez.