Provence-i avagy romantikus

2018.05.02

Legfőbb stílusjegyek: A stílus alapvető jellemzője a légies, könnyed elegancia. Csak a természetes anyagok használata megengedett. Nincsenek bútorokkal telezsúfolt helyiségek, hanem minden szellős és átlátható.

Származási hely: Dél-Franciaország

Alapvető tudnivalók:

Finom mintázatú, csigavonalakkal díszített pasztell, ezüst, aranyszínű bútorok teszik a tereket légiessé. A visszafogottan csillogó, anyagában finoman mintás nemes kelmék (bársony, selyem, szatén), valamint a ragyogó fátyolszövetek jellemzik a stílust.

Kedvelt akár a csíkos, kockás és virágmintás anyagok, a lenvászon a durvaszövésűtől egészen a finom tapintásúig, a pamuttól, a gyapjúig, kevés selyem és meg kevesebb bársony.

Az alapanyagok kizárólag a vidéken felelhető: kő, fa, bőr, illetve a vásznak melyek között megjelenik egy kevés fém, selyem vagy bársony. Burkolatok kő akár bontott tégla, melynek a szabálytalan kőlapokból vagy mázas kerámiából keltet rusztikus hatása régi, romantikus korokati elevenít fel.

A provence-i stílus tehát egy elegáns, ámde visszafogott, amelyben a fehér és csak alig néhány további szín - szürke, kék, zöld - fáradtabb, füstös árnyalata dominálnak, mindezt pedig kopottas (jellemzően kőből készült) burkolatok és a funkcionalitást erősen szem előtt tartó, nem túlságosan díszített berendezési tárgyak teszik teljessé.

Tipp: Ajánlom azoknak, akik egy időtlen, kifinomult és természetes otthonra vágynak.

Az alábbi linkre kattintva megnézheted az általam összegyűjtött enteriőröket, melyek bemutatják a stílus sajátosságait és inspirációul szolgálhatnak a leendő otthonod megteremtéséhez.