High tech

2019.05.02

"a forma követi a funkciót"

Legfőbb stílusjegyek:

  • Jellemző a vizuális egyszerűség az elegancia és minimalizmus
  • Professzionális, minőségi anyagok
  • Erőteljes technika jellegű design, ipari anyagok ötvözése a technika vívmányaival
  • Gyakran használ ipari anyagokat ipari környezeten kívül
  • Alkalmazza a "forma követi a funkciót" elvet
  • A mesterséges világítások, vonalmenti fények, fénysokszorosítások és a csillogó felületekkel keltet luxus érzet.

Alapvető tudnivalók:

Indusztriális stílusként vagy Matt Blackért "high-tech" a posztmodern design-nyelvezetként kialakult formatervezési stílus, amely a modern technológia ihletésére született. A vizuális egyszerűség az elegancia és a modern vonalvezetés a sajátos formanyelve jellemző, mely nagyon futurisztikus, sokkoló, látványos és modern. Karakterisztikus megjelenésű fámaival és vizuális világával olyan érzést kelt, mintha kicsit elrugaszkodnánk a földtől, szinte mondhatni hogy már már technikai csodákat látunk, ezért lehet ez a stílus irányzat sokak számára élhetetlen.

A bútorai nagyon változatosak, lehetnek nagyon éles, szögletes igen extrém törésekkel megjelenő asztalláb, szék, asztal stb., de ennek a szöges ellentéte is megjelenik a nagyon íves, kerekded vonalvezetés is. A színekben sem feltétlen a fekete, fehér és a pasztellszínek vannak csak alkalmazva, hanem az élénk mondhatni hivalkodó színt is elő szeretettel használják és még a mintás felületű bútorok is megengedettek. A mesterséges világítás elsődleges helyen áll, mivel nem átlagos színű izzókat alkalmaznak például: lila, kék, rózsaszín, amivel nagyon jól feldobják a teret és nagy látványossággal bír. Manapság jellemző a természetes anyagok használata, mint a fa, kő, de ez is fejlődött, mint minden más a világban és így próbálják élhetőbbé, otthonosabbá tenni ezt a lakberendezési stílust.

Származási hely: Egyesült Államok, Egyesült Királyság

Tipp: Az ilyen típusú lakásokról gyakran derül ki hogy élhetetlen egy család számára, ezért legtöbbször inkább irodákban, középületekben, magánrendelőkben jellegzetes. Ajánlom azok számára, akik megrögzötten steril orientáltak és nem riadnak vissza, az olykor ridegnek hidegnek tűnő földöntúli környezettől.

Az alábbi linkre kattintva megnézheted az általam összegyűjtött enteriőröket, melyek bemutatják a stílus sajátosságait és inspirációul szolgálhatnak a leendő otthonod megteremtéséhez.