Art Deco

2018.09.02

Legfőbb stílusjegyek:

  • Élénk és bársonyos bézs színek
  • Lendületes, leegyszerűsített, geometrikus formavilág
  • Elegancia, igényesség, csillogás, pompa, gazdagság
  • Luxus minőség
  • Legömbölyített sarkok, éles kontúrvonalak
  • Lendületes, leegyszerűsített, geometrikus formavilág
  • Drága alapanyagok: zománc, elefántcsont, bronz, csiszolt kő

Alapvető tudnivalók:

Kezdetben az Orosz balett számára készült jelmeztervek és ragyogó színek, Paul Poiret divattervei játszanak jelentős szerepet az art deco kialakulásában, később azonban a konstruktivizmus, a kubizmus , a fauvizmus és a futurizmus absztrakt és egyszerű formák valamint Tuthanhamon sírjának díszítése által ihletett az egyiptomi és azték gyakorolt nagy hatást a stílusra. Ezért az Art Deco irányzata valójában sok különböző stílus ötvözeteként jött létre, a 20-dik század elején virágzó összes stílusirányzat jeleit felfedezhetjük benne (Modernizmust, Kubizmust, Bauhaus, Futurista, Art Nouveau).

A bútorok formáját tekintve geometrikusak, lépcsőzetesek, színhasználata élénk és a kellemes bézses árnyalatok, anyagokban a fémesen csillogós felületek, drága anyagok, ezüst, arany, bronz, elefántcsont, csiszolt kövek (swarovsky), színezett üvegek és az egzotikus anyagok. A berendezési tárgyak nem díszesek ezzel a tömeges megjelenés is adott és előfordulhat. Az Art Deco stílusában készített bútorok kiemelkedő darabjai - luxuscikkek voltak, az "elit" megrendelésére készültek - mestermunkák, melyek nagy szakértelemmel, kézi munkával készültek, drága, egzotikus anyagok felhasználásával.

Tipp: Ajánlom azoknak, akik egy kortalan csillogásra és eleganciára vágynak.

Az alábbi linkre kattintva megnézheted az általam összegyűjtött enteriőröket, melyek bemutatják a stílus sajátosságait és inspirációul szolgálhatnak a leendő otthonod megteremtéséhez.